Cv-ketel onderhoud: alle ins en outs

Je cv-ketel is onmisbaar: deze zorgt ervoor dat je verwarming werkt en warm water hebt. Een storing kan zeker in de winter voor grote problemen zorgen. Dit kun je voorkomen door je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden en door reparaties zo snel mogelijk uit te laten voeren. Is je cv-ketel verouderd, of heb je vaker last van storing? Dan is het nodig om de cv-ketel te vervangen.

In deze blog lees je alles over cv-ketel onderhoud, reparatie en vervangen.

Waarom cv-ketel onderhoud?

Cv-ketel onderhoud is belangrijk. Het zorgt ervoor dat de ketel zo veilig en efficiënt mogelijk werkt en je verlengt de levensduur van de cv-ketel. Hiernaast zijn er nog enkele voordelen:

  • Je voorkomt hoge reparatiekosten, omdat eventuele defecten eerder worden ontdekt en gerepareerd. 
  • Je bespaart op je energierekening. De cv-ketel wordt door de cv-monteur opnieuw afgesteld waardoor deze zo zuinig en efficiënt mogelijk werk. 
  • Je weet zeker dat je ketel veilig werkt, omdat de ketel ook op veiligheid wordt gecontroleerd. 

Waaruit bestaat een onderhoudsbeurt?

Het is verplicht om je cv-ketel tweejaarlijks te laten onderhouden door een erkend cv-monteur. Tijdens een onderhoudsbeurt wordt de ketel gereinigd, gecontroleerd en opnieuw afgesteld. Eventuele defecten worden direct gerepareerd, waardoor de kans op storingen verkleind. 

Wat kost cv-ketel onderhoud?

Eenmalig cv-ketel onderhoud kost gemiddeld tussen de €70,- en €100,- per keer, exclusief materiaalkosten. Wist je dat je ook een onderhoudscontract kunt afsluiten? In de onderstaande tabel vind je hier meer informatie over. 

Type onderhoudGemiddelde prijsOmschrijving
Eenmalig onderhoud€70,- tot €100,- per keerInclusief voorrijkosten en arbeidsloon
Standaard onderhoudscontract€70,- tot €110,- per jaarTweejaarlijks onderhoud, inclusief voorrijkosten en arbeidsloon
Service contract€80,- tot €150,- per jaarTweejaarlijks onderhoud, 1 dagsservice. Inclusief voorrijkosten en arbeidskosten. Gedeeltelijke materiaalkosten.
All-in contract€120,- tot €200,- per jaarTweejaarlijks onderhoud, 1 dagsservice, 24/7 service, inclusief voorrijkosten, arbeidsloon en materiaalkosten. 

Bron: https://verwarminggids.be/verwarmingsgids/ 

Cv-ketel onderhoud: dit kun je zelf doen

Hoewel je dus verplicht bent om voor cv-ketel onderhoud een cv-monteur in te schakelen, zijn er toch een aantal dingen die je wel zelf zou kunnen doen. 

  • Cv-ketel bijvullen: de waterdruk van een cv-ketel hoort tussen de 1.5 en 2.0 bar te zijn. Wanneer de druk lager is dan 1 bar, werkt de cv-ketel minder goed. Het is dan tijd om bij te vullen.
  • Cv-ketel ontluchten: het ontluchten van de radiatoren is belangrijk. Hoe meer lucht, hoe slechter er wordt verwarmd. Het is belangrijk om de radiatoren met enige regelmaat te ontluchten. 
  • Cv-ketel schoonmaken: je kunt zelf alleen de mantel (buitenkant) van de cv schoonmaken. Deze kun je afnemen met een vochtige doek. De binnenkant wordt tweejaarlijks door de cv-monteur gedaan. 
  • Cv-ketel afstellen: tot slot is het ook mogelijk om de cv-ketel zelf af te stellen. Dit zorgt er namelijk voor dat de ketel zo efficiënt mogelijk werkt. Stel de watertemperatuur van de ketel af tussen de 65 en 75 graden: dit is de optimaalste temperatuur. Let op: bij temperaturen onder de 60 graden loop je het risico op een legionella besmetting, dus zorg ervoor dat de temperatuur nooit lager is dan dat.