Elektra aanleggen in een nieuwbouwwoning

De aanleg van elektra in een nieuwbouwwoning is bij uitstek een klus die geschikt is voor de elektriciens van Elektricien Aan Huis. We zullen hieronder uitleggen wat er allemaal zoal komt kijken bij het aanleggen van de elektra in een nieuw gebouwde woning.

Het opstellen van een plan

Alvorens de elektriciens overgaan tot het aanleggen van de elektra, is het zaak dat er een plan wordt opgesteld. Een plan bevat een aantal elementen.

Allereerst wordt bekeken wat het doel van het aanleggen van de elektra is. Dat klinkt voor de hand liggend, maar dat is het eigenlijk niet. In het plan staan bijvoorbeeld welke kamers waarvoor worden gebruikt. Het is sterk aan te raden om sowieso in elke kamer een aantal stopcontacten te plaatsen, maar vaak wenst men in sommige kamers meer stopcontacten. Ook kan het zijn dat u een bepaalde ruimte later mogelijk anders wil gaan gebruiken. Nu alles toch vanaf nul wordt aangelegd, is het aan te raden om daar direct rekening mee te houden. Zo kunnen er alvast extra maatregelen worden genomen voor een later te bouwen kinderkamer, voor een nog te plaatsen sauna op zolder of voor tal van andere zaken.

Een ander aspect van het plan is de verdeling van de groepen. In een woning wordt elk stopcontact verdeeld over de groepen in de woning. Vaak heeft elke ruimte of een aantal ruimten samen een eigen groep. Het is belangrijk om die indeling zo praktisch mogelijk te maken. Wanneer de groepen niet handig zijn ingedeeld, kan het zijn dat de stroom uitvalt wanneer de waterkoker en de oven tegelijkertijd aan staan, of kunnen er onnodig veel groepen zijn. Het eerste scenario is uiteraard zeer vervelend en het tweede scenario zorgt voor onnodig hoge kosten.

De expertise van een elektricien is onmisbaar

Een elektricien heeft een degelijke vakopleiding achter de rug. Daarom kan hij (of soms zij) de elektra op een veilige en degelijke manier aansluiten. Dat is echter niet het enige voordeel. Een elektricien beschikt namelijk ook over een flinke dosis praktijkervaring. Daardoor heeft hij soms inzichten waar u zelf niet direct aan gedacht zou hebben. Hierdoor kan de elektricien u adviseren omtrent het aantal stopcontacten, over de plaatsing van de stopcontacten, en ga zo maar door. U zult merken dat de expertise van een elektricien onmisbaar is bij het opstellen van een plan om de nieuwe woning te voorzien van de benodigde elektra.