Is het al tijd om de cv-ketel te vervangen voor een elektrische?

radiatorknop

In de autowereld zijn de meesten het er al over eens: elektrische auto’s worden in de verre toekomst autotype nummer 1. Maar een stuk minder bekend zijn de cv-ketels die werken op elektriciteit. Hoewel dit type cv-ketel nog niet bekend is bij velen is het toch een punt dat besproken moet worden. Ben je nieuwsgierig naar alle voordelen die een elektrische cv-ketel te bieden heeft? Je leest het in dit artikel.

Het voordeel van een elektrische cv-ketel

Het vervangen van een cv-ketel doet men pas als de voordelen volledig duidelijk zijn geworden. En aan elektrische cv-ketels zijn nogal wat voordelen verbonden. Allereerst gaat het verwarmen van een woning met een elektrische cv-ketel een stuk sneller dan bij de reguliere cv-ketels. Er hoeft niet een verbrandingsproces op gang gezet te worden en hiermee wordt een hoop tijd bespaard. Hierdoor zijn elektrische ketels ook een stuk veiliger, doordat de kans op explosies miniem is. Daarnaast zijn de installatiekosten van elektrische cv-ketels een stuk lager. Dit komt doordat deze ketels niet aangesloten hoeven te worden op een gasnetwerk. Maar het grootste voordeel van de elektrische ketel is de milieuvriendelijkheid. Doordat deze ketels op elektriciteit werken verbruik je een stuk minder – tot geen – fossiele brandstoffen. De prijs van een elektrische cv-ketel is ongeveer gelijk aan de meeste ketels.

En wat is het nadeel?

Er zit echter wel een groot nadeel verbonden aan de ketel die op elektriciteit werkt: de energiekosten. Berekend is dat een cv-ketel die werkt op aardgas gemiddeld € 1.000 per jaar aan aardgas verbruikt. Een elektrische ketel verbruikt gemiddeld € 2.300 aan elektriciteit. Deze ketels zijn enkel voordelig voor mensen die afgelegen wonen en niet over een aardgasnetwerk beschikken. Dit is voor velen een belangrijke reden om het vervangen van de reguliere cv-ketel voor een elektrische nog even uit te stellen. Maar België wordt steeds duurzamer en daarmee ook de producten die verkocht worden. Het zal dan ook niet lang meer duren of er komen elektrische cv-ketels op de markt die zeer rendabel zijn. Een trend om in de gaten te houden dus.