Elektriciteit aanleggen doe-het-zelf

elektriciteit aanleggen doe-het-zelf

Elektriciteit leggen is iets voor de vakman. Het aanleggen van nieuwe leidingen vraagt technisch inzicht en vakmanschap. Maar een stopcontact of lamp aanleggen, dat kunt u best zelf. Ook een dimmer of schakelaar is geen probleem. Vaak zit bij de elektrische producten een handleiding. Raadpleeg deze indien u zelf gaat installeren. Deze zijn wel technisch en om deze goed te kunnen lezen heeft u vaak kennis nodig van stroomschema’s. Bij twijfel, schakelt u altijd een vakman in. Schakel voordat u aan elektriciteit leggen begint, altijd de stroom uit. Dit doet u door de hoofdschakelaar in de meterkast uit te zetten.

Elektriciteit aansluiten

Wanneer u een nieuwe lamp boven de tafel wilt of u wilt in de tuin buitenverlichting aanleggen, dan krijgt u te maken met elektriciteit aansluiten. Voordat u begint, schakelt u de stroom uit. Controleer of er daadwerkelijk geen stroom meer op de aansluiting staat, met een stroom zoeker. Check altijd de gebruiksaanwijzing en let goed op de kleur van de draden. Bij verouderde elektriciteitsdraden wil de kleur nog wel eens anders zijn dan op de handleiding is aangegeven. Elektriciteit aansluiten moet altijd voldoen aan de Europees veiligheidsregels, volg daarom alle instructies goed op. Twijfelt u, laat het dan een ander doen.

Vernieuwen

In een oud huis zal het vaak nodig zijn om de elektriciteitsdraden te vernieuwen. Oude elektra netwerken in bijvoorbeeld de keuken of badkamer leveren gevaarlijke situaties op. Bij het vernieuwen heeft u de hulp nodig van een elektricien. Deze inventariseert hoeveel stroom u nodig heeft en waar. Een elektricien weet hoeveel stroomdraden u nodig heeft en heeft ook verstand van groepen en beveiligingen. Een moderne elektrische installatie is beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting door middel van zekeringen en een aardlekschakelaar. Ouderwetse stoppenkasten zullen vervangen worden door moderne zekeringskasten. Het aansluiten hiervan is uitsluitend toegestaan door een erkende installateur. Het zegel mag niet verbroken worden, ook niet door uw elektricien.

Buitenstopcontact plaatsen

Wie regelmatig in de tuin zit of werkt, zal vroeg of laat willen weten hoe een buitenstopcontact plaatsen in zijn werk gaat. Verlengsnoeren zijn onhandig en veel minder veilig dan een buitenstopcontact. Denk bijvoorbeeld aan de maaimachine of elektrische BQ. Omdat u met Electra gaat werken moet u voor u begint altijd de stroom afsluiten. Het buitenstopcontact moet van goede kwaliteit zijn en uiteraard waterdicht. Vraag er bij de bouwmarkt naar. Een buitenstopcontact plaatsen moet u volledig volgens de gebruiksaanwijzing doen, anders heeft u kans op kortsluiting doordat het stopcontact bijvoorbeeld vochtig wordt. Het belangrijkste is het leggen van een nieuwe leiding vanaf de zekeringkast naar buiten. Wellicht laat u dit liever over aan een elektricien.

Keuring elektriciteit

Om er zeker van te zijn dat je elektriciteit van je huis na aanpassing voldoet aan alle veiligheidseisen, kun je de installatie laten keuren. In België is keuring zelfs verplicht. Bijvoorbeeld bij verkoop van een huis dat gebouwd is voor 1981 ben je verplicht een keuring elektriciteit uit te voeren. Een keuring mag maximaal 25 jaar oud zijn. In Nederland zijn installaties doorgaans veilig omdat energie bedrijven de installaties regelmatig keurden. Maar sinds 1998 is dat niet meer het geval. De keuring elektriciteit behoedt je voor het gevaar van brand en elektrocutie. Het gebeurt nog regelmatig dat er brand ontstaat doordat kabels onvoldoende geïsoleerd zijn of omdat elektriciteitsdraden overbelast worden. Check daarom zelf regelmatig de werking van de aardlekschakelaar en schakel een installateur in wanneer je stroom voelt.

Zelf elektriciteit leggen

Zelf elektriciteit leggen is dus best mogelijk, mits je je aan alle voorschriften houdt en over de nodige vakkennis beschikt. Raadpleeg voor je je waagt aan de elektrische bedrading, internet of een bouwmarkt. Een elektricien inschakelen is in vele gevallen raadzaam en in ieder geval het meest veilig. Knoeien met elektriciteit kan je je leven kosten dus neem geen risico’s. Wie geen verstand heeft van elektra, zal niet snel overwegen zelf elektriciteit aan te leggen. Maar kleine klusjes, zoals een lamp of stopcontact aansluiten kan best. Bij grotere kussen schakel je een installateur in of elektricien en laat je na afloop de hele installatie keuren.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Vrijblijvend offertes aanvragen kost weinig moeite en loont altijd. Hiermee krijgt u een goed inzicht in de kosten en kunt u bedenken wat u zelf kunt doen om de kosten te drukken. Maak vooraf een lijstje van wat er gedaan moet worden en vraag een specificatie naar materiaal en arbeid. Het werk van de elektricien kunt u meestal niet zelf, maar gaten boren en lampjes ophangen natuurlijk wel. Vergeet ook niet een keuring op te nemen in uw begroting, zodat u weet dat uw elektrische installatie voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Niemand zit te wachten op brand door kortsluiting of overbelasting. Check daarom ook of het bedrijf dat u inschakelt beschikt over de nodige erkenning. Via de website van ENW Elektriciteitswerken komt u direct in contact met een elektricien bij u in de regio. Indien u via de bovenstaande link het contactformulier invult krijgt u op korte termijn diverse vrijblijvende offertes toegestuurd.