Wat is groendak: kosten en informatie

voordelen groendak voor bedrijf

Op zoek naar een mooie aanvulling voor je dak? Overweeg eens aan een groendak! Vul je dak met levende planten die goed bestemd zijn tegen alle weersomstandigheden. Een groendak maakt niet alleen je omgeving mooier, maar heeft nog meer voordelen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Wat is een groendak?

Een groendak is een mooie aanvulling op je dak dat al bedekt is met EPDM, bitumen of beton. Een hellend dak tot 45 graden is geschikt om een groendak op te plaatsen. Stel je bij een groendak voor een levendig dak dat is bedekt met mossen, kruiden, grassen en vetplanten. Dit is de extensieve variant. De intensieve variant wordt aangevuld met struiken, grassen en bomen. Een verschil is nog dat een intensief groendak wel beloopbaar is en een extensief groendak niet. Meer weten over de mogelijkheden? Je leest alles over dakwerken op leonvos.be.

Wat levert een groendak op?

  • Creëer een mooiere omgeving met een groendak. Een groendak zorgt voor een mooier uitzicht. Heb je een slaapkamer die uitkijkt op een plat dak waar je niet op kan lopen? Zoek je een ontspanningsplek voor de bewoners van een woontoren? Vul een dak met planten en creëer een extra tuin! Dit trekt vele kleine insecten aan als bijen, vlinders en ander microleven. Creëer op deze manier je eigen biodiversiteit dak!
  • Levert een positieve bijdrage aan de waterhuishouding. Een groendak zorgt ervoor dat het regenwater dat op je dak valt, vastgehouden wordt en verdampt. Daarnaast voert het bij zware buien de piekafvoer af. Onderzoek heeft aangetoond dat een groendak ongeveer 50% van het regenwater kan opnemen en weer terug kan afgeven in de atmosfeer!
  • Lucht en klimaat zuiverend effect. Door de planten die op het dak staan creëer je een dak dat de lucht zuivert. Daarnaast zorgen de planten ervoor dat co² wordt omgezet in zuurstof. Bij grote gebouwen hebben de planten zelfs het effect dat het gebouw minder snel opwarmt.
  • Verhoogt de levensduur van je dak. De planten op een groendak zorgen voor bescherming van je dak door dat ze beschermen tegen Uv-stralen. Hierdoor heb je minder snel een nieuw dak nodig! Een groendak gaat 2 tot 3 keer langer mee dan gewone dakbedekking.
  • Geluidsisolatie. De planten op je dak zorgen voor een geluidsbuffer. Heb je last van veel omgevingsgeluid om je heen? Dan is dit een fijn voordeel voor jou!
  • Een groendak verhoogt de brandveiligheid van je dak. Een groendak beschermt je woning beter tegen brand.

Wat kost het aanbrengen van een groendak?

De extensieve variant van een groendak, met mossen, kruiden grassen en vetplanten, is te plaatsen voor €45,- tot €100,- euro per m². Wil je dit aanvullen met struiken, grassen en bomen en ga je voor de intensieve variant reken dan op €120,- tot €200,- euro per m². Hou er wel rekening mee dat dit gemiddelde prijzen zijn en de kosten per dakwerker kunnen variëren!

groedak huis goed voor klimaat

Is er een subsidie voor groendak?

Sommige gemeenten bieden een subsidie aan wanneer je een groendak aanlegt. Deze subsidie verschilt per gemeente, maar kan gemiddeld tot €45,- euro per m² en maximaal €50.000,- euro per gebouw opleveren.

Niet alleen particulieren, maar ook scholen, verenigingen, bedrijven en sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen deze subsidie aanvragen. Om zeker te zijn of er een premie in jouw gemeente mogelijk is kun je op de premiezoeker van de vlaamse overheid kijken of er tegemoetkomingen voor jou bestaan.

Een groendak is helemaal volgens de nieuwste trends gericht op de toekomst. Zeker in steden is dit een mooie oplossing om een stukje natuur naar de stad toe te trekken met vele voordelen. Creëer een fijne ontmoetingsplek voor je medewerkers en een ontspanningsplek voor de bewoners van een woontoren.