De meest voorkomende problemen aan het dak: hoe los je die op?

dakbedekking problemen

Regen zijn we hier in Nederland wel gewend. Maar niets is zo vervelend wanneer deze regen ook nog eens je woning binnen weet te treden via je dak. Met als vervelend gevolg dat houten constructies in je dak kunnen rotten en er vochtige plekken op de muren ontstaan. Wees deze problemen voor die ook nog eens van invloed kunnen zijn op je gezondheid. Controleer je dak altijd tijdig en laat het desnoods snel repareren. In dit artikel lees je alles over de verschillende oorzaken van problemen aan je dak en nog belangrijker: de oplossingen!

Daklekkage

Een daklekkage kan vele oorzaken hebben. Zeker bij platte daken die 10 jaar of ouder zijn is er een verhoogd risico op lekkage. De oorzaak hiervan kan liggen aan de vele naden in platte daken. Deze kunnen krimpen of uitzetten wanneer het vriest of warm is. Hierdoor kunnen lekkages optreden en scheurtjes ontstaan.

Bij een schuin dak kan de oorzaak liggen bij de dakpannen. Wanneer deze kapot zijn, niet mooi aansluiten of er scheuren in zitten kan het dak lekken. Laat kapotte dakpannen dan ook zo snel mogelijk vervangen.

Een oorzaak die niet meteen aan het dak ligt is een dakgoot die vol zit met bladeren. Wanneer er veel regen valt kunnen hierdoor ook lekkages ontstaan doordat water op het dak blijft staan. Zeker bij een plat dak is een volle dakgoot een groter probleem doordat het water nergens heen kan. Gelukkig is dit probleem makkelijk zelf te voorkomen: controleer zo nu en dan de dakgoten van je huis of laat dit door iemand anders controleren.

Een lekkend dak kan ook nog eens aan het daklood bij schoorstenen en dakkapellen liggen. Dit kan gebeuren wanneer de randen van daklood beschadigd raken. Gelukkig is dit probleem ook makkelijk op te lossen door het daklood te laten vervangen.

Slecht dakonderhoud

Een lekkend dak kan vele oorzaken hebben maar ook vervelende gevolgen creëren. Behang kan los gaan zitten. De dakconstructie kan verzwakken door houten constructies die rotten. Maar ook voor de gezondheid kunnen er vervelende problemen ontstaan: er kan schimmelvorming en zwamvorming optreden. Dit is natuurlijk slecht voor je gezondheid en hierdoor kunnen er allergische reacties optreden.
Wees deze vervelende gevolgen voor en laat uw dak tijdig controleren. Hou voor een plat dak een jaarlijkse inspectie aan en voor een schuin dak eens per drie jaar. Op zoek naar een dakdekker bij jou in de buurt? Je vindt alle dakdekkers in Nederland via dakdekkersgids.nl.

Krimpen en uitzetten van dakbedekking

Dakbedekking kan krimpen of juist uitzetten bij warme temperaturen of wanneer het vriest. Dit probleem komt voor bij daken die bijvoorbeeld met bitumen zijn bedekt. Bitumen wordt voor dakbedekking zowel op rollen als in (golf)platen verwerkt. Bitumen heeft een hoog waterdichtingskwaliteit wat het uitermate geschikt maakt voor gebruik op het dak. Deze soort dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar wanneer het goed wordt onderhouden.
Maar bitumen en andere dakbedekking soorten kan gaan krimpen of uitzetten. Een belangrijke oorzaak hiervan kan zijn dat dakbedekking verkeerd gemonteerd is. Dakbedekking is dan onvoldoende verlijmd op de ondergrond of heeft door de invloed van het weer zijn elastische werking verloren. Het is aan te raden om bij deze problemen snel in te grijpen om toekomstige lekkages te voorkomen.

Dakreparatie uitstellen

Heb je een probleem aan het dak geconstateerd maar leidt dit niet meteen tot lekkages? Laat het toch altijd zo snel mogelijk repareren. Hoe langer je het uitstelt hoe erger de dakconstructie kan worden aangetast door vocht. Daarnaast lopen de kosten des te hoger op om het dak te laten herstellen. Laat daarom ook kleine reparaties meteen uitvoeren door een expert.

Waarom?

Het verlengt de levensduur van je dak. Daarnaast ben je uiteindelijk ook goedkoper uit doordat bij snel handelen de herstelwerkzaamheden tot het minimale blijven beperkt.

Een dakdekker inschakelen is voordeliger dan je denkt

Een dakrenovatie of vervanging kan in de papieren lopen wanneer deze niet snel aangepakt wordt. Voor de meeste werkzaamheden aan het dak is op dit moment voor particulieren geen landelijke subsidie beschikbaar. Wel is er soms een gemeentelijke of andere lokale subsidie beschikbaar. Maar ga je meteen ook voor de verduurzaming van je dak, dan kom je mogelijk wel in aanmerking voor een subsidie. Er is namelijk een subsidie voor dakisolatie. Daarnaast kun je afhankelijk van je woonplaats ook een subsidie aanvragen voor een groendak.

Subsidie voor ondernemers

Voor ondernemers zijn er wel subsidies beschikbaar voor dakrenovatie. Zo zijn er onder andere de Vamil en de MIA regeling die fiscale voordelen opleveren. De Vamil regeling houdt een milieu-investering in. Hiermee kun je tot 75% van de investeringskosten afschrijven. Bovenop deze investeringsaftrek bestaat nog de MIA aftrek. Deze is goed tot wel 36% extra aftrek van het investeringsbedrag! Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemers voor meer informatie over deze regelingen.

Wat kosten verschillende dakwerken?

Voor dakrenovatie worden de prijzen per m² gerekend. Voor een plat dak is de gemiddelde prijs per m² €45,- tot €55,-. Voor een schuin dak geldt een gemiddelde prijs van €50,- tot €120,- per m². Gemiddeld kost een dakrenovatie voor een plat dak van 50 m² €2250,- tot €2750,-. Een renovatie voor een schuin dak van 50 m² kost gemiddeld €2500,- tot €5000,-. Het verschil in deze prijzen is mede afhankelijk van het soort materiaal dat wordt gebruikt.
Voor de reparatie van een dak zijn er weer andere kosten verbonden. In de tabel hieronder zijn een paar voorbeelden van reparaties genoemd.

Werkzaamheden Gemiddelde kosten*
Zwakke gedeeltes dakbedekking plat dak vervangen €250,- tot €300,- per m²
Kapotte dakpannen vervangen €150,- tot €350,- per m²
Vervangen nokvorsten €50,- tot €100,- per meter
Vernieuwen dakgoten €65,- tot €100,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

In de meeste gevallen is een reparatie goedkoper dan een volledige renovatie. Toch is een renovatie soms nodig wanneer je dakbedekking al flink verouderd is. Laat je hierover door een ervaren dakdekker adviseren!

dakbedekking reparatie

Een goed dak, is een gezond dak

Bij dakbedekking geldt zeker dat voorkomen beter is dan genezen. Controleer je dakgoot dan ook zo nu en dan eens door te kijken of deze niet vol zit. Als je last hebt van vochtige plekken of houten constructies die rotten laat dan ook je dak zo snel mogelijk controleren en repareren. Dakbedekking kan lang mee, mits je het goed onderhoud. Wees lief voor het dak dat je altijd een droog en fijn onderdak geeft!