Wat gaat er vaak mis bij een verbouwing?

verbouwing missers

Als je nadenkt over een verbouwing van je huis, is de kans groot dat je een probleem zult tegenkomen. Echte renovaties zijn helaas niet zo eenvoudig, en vaak zelfs teleurstellend. Door veelvoorkomende valkuilen te begrijpen en te weten hoe je ze kunt voorkomen, kun je de kans vergroten dat je tevreden bent met je verbouwing of dat het zelfs je verwachtingen overtreft.

Starten zonder vergunning

Je begint met je verbouwing zonder gemeentelijke vergunningen en wordt betrapt. Helaas gebeurt dit maar al te vaak. Sommige huiseigenaren geloven dat ze niet op hen van toepassing zijn. Of ze maken aannames over wat nodig is en wat niet. Vergunningen zijn er vanwege de wet. Ze zijn van toepassing op alle eigenaren van onroerend goed. Als je probeert om het vergunningsproces te omzeilen en gewoon te beginnen met verbouwen, zal je waarschijnlijk gepakt worden. Als dat gebeurt, moet je flink betalen en zal je verbouwing veel langer duren dan gepland. Doe het dus niet. Er zijn vergunningen aanwezig om je te beschermen. De meeste vergunningen hebben bijvoorbeeld betrekking op brandveiligheid. Je wil toch niet wonen in een huis dat onveilig is gemaakt vanwege een illegale verbouwing? Neem contact op met je gemeente of check op Rijksoverheid.nl en vraag hen wat je nodig hebt. Ze zullen met je samenwerken, zodat je je verbouwing op een juiste manier kunt starten.

Overschatting van eigen kunnen

Heeft een vriend van je zijn hele huis zelf verbouwd en ziet het er nu perfect uit? Denk jij dat je dat ook prima kunt. Nou schat goed in wat je wel en niet zelf kunt doen, want sommige onderdelen van een verbouwing kun je beter overlaten aan professionals. Op het internet kun je natuurlijk flink wat onderzoek doen naar bijvoorbeeld het stuken van een plafond, maar in de praktijk is het nog flink lastig. Voor een goed resultaat kun je beter iemand inhuren die dagelijks te maken heeft met dit soort vakwerk.

Geen vooronderzoek gedaan naar aannemer

Malafide aannemers zijn een van de belangrijkste oorzaken van consumentenklachten. Niet-erkende aannemers zijn de slechtste. Er zijn aannemers die wastafels bouwen die zo dicht naast het toilet staan dat er geen plaats voor je is om te staan. Ik heb gehoord over een timmerman die een gereedschapskist op zijn eigen voet heeft laten vallen en vervolgens de huiseigenaar heeft gedagvaard voor de medische kosten. Het inhuren van een aannemer om je huis te repareren of renoveren is een van de duurste dingen die je ooit zult doen. Zorg ervoor dat je het goed doet.

Hoe te beginnen?

Ontwikkel een lijst met aannemers door vrienden en familie om referenties te vragen. Als je buren een mooi nieuw huis hebben, ga dan langs en vraag naar hun aannemer. Vraag aan aannemers voor referenties en luister niet alleen naar de referenties. Kijk naar ook hun huizen! Nog een idee: vraag aannemers naar de namen van drie klanten waarvoor ze momenteel werken. Bel die klanten om te zien hoe het gaat. De kans is groot dat als hun projecten achterlopen op schema, ze te laat zullen starten etc.

Kosten lopen uit de hand

Verbouwingen aan huizen zijn kostbaar, dus het is geen verrassing dat grote fouten zich vaak concentreren op budgettering. Veel huiseigenaren starten projecten zonder een vast budget. Een realistisch budget kan bijdragen aan het succes van een renovatie. Overschrijding van het budget is veruit de meest voorkomende fout van alle verbouwingen. Bijna twee derde van de eigenaar gaf toe dat de kosten uit te hand liepen, volgens een recent onderzoek van een woningbouwbedrijf. Breek het budget in individuele elementen, aparte budgetten voor de badkamer, keuken etc. Verdeel de lijst vervolgens in tweeën, noodzakelijk en niet-noodzakelijk. Een nieuw dak kan bijvoorbeeld essentieel zijn, maar misschien kan de badkamer nog wel even mee. Sta altijd een buffer toe, ten minste 10 procent van de totale kosten wordt aanbevolen, om eventuele onverwachte verrassingen op te kunnen vangen.

Zorg voor voldoende contant geld

Te weinig contant geld hebben tijdens je verbouwing is een groot probleem. Dit is een grote angst voor veel huiseigenaren. Contant geld is koning. Werk samen met je aannemer om alles zorgvuldig te plannen. Mis niet de glimmende dingen zoals kwarts werkbladen, marmeren tegels en luxe afwerkingen. Houd de harde kosten in de gaten, zoals inlijsten, beton, gipsplaat, dakbedekking, kozijnen en deuren. Er zijn opties voor de financiële kant. Een goede hypotheekmakelaar helpt je bij het opzetten van de financiering om aan je behoeften te voldoen. In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor financiering (kortlopende lening met hoge rente). Je zult verbaasd zijn hoe makkelijk het is om de kosten te dekken.

Het duurt langer dan gepland

Als je ooit een renovatieproject hebt uitgevoerd, weet je dat het waar is: een verbouwing kan heel onvoorspelbaar zijn. Zelden ga je uiteindelijk maar één keer naar de bouwmarkt; Sloopwanden; muren van platen; en zelden (of nooit) is de schatting van je aannemer waar. Sommige van die obstakels tijdens een verbouwing kunnen worden vermeden, maar de hoeveelheid tijd die je keuken, badkamer of kelderverbouwing nodig heeft, verloopt vaak niet volgens planning. Heb dus realistische verwachtingen.

Verwachtingen planning

Wat zijn over het algemeen de verwachtingen voor een verbouwing van een keuken, badkamer, of kelder (tot een afgewerkte ruimte)? Het hangt allemaal af van de grootte van de ruimte. Als het sanitair of de elektra moet worden vernieuwd, wat vaak het geval is, zal de planning aanzienlijk wordt uitgebreid. In het beste geval duurt het een maand als je geluk hebt. Realistisch gezien zou er twee tot zes maanden moeten worden gepland.

Kies voor een goed bouwbedrijf

heb je plannen voor een renovatie of verbouwing? Schakel dan een erkend bouwbedrijf in. Via de website AB Bouwbedrijf kom je in contact met erkende bouwbedrijven bij jou in de buurt.