Doorslaand vocht, en nu?

vochtbestrijding okaza

U ziet het veel bij huizen die al wat ouder zijn; aan de buitenkant van de muur zitten grote witte kringen. Die plekken treft u ook binnenshuis op de muren aan. In de vorm van schimmelplekken en loslatende bekleding van de muren aan de binnenkant. Het pleisterwerk en behang laat los. Vervolgens ziet u schimmel op de muren in de vorm van een zwarte en grijze aanslag. Deze tekenen horen bij doorslaand vocht. We hebben voor u gekeken naar de oorzaken van doorslaand vocht en manieren om dit te voorkomen.

Contact met een vakman via: RV Construct Mechelen

Hoe doorslaand vocht te herkennen?

We noemden het al heel kort. Doorslaand vocht herken je aan uiterlijke kenmerken. De buitenmuren van een woning zullen in dat geval vooral aan de bovenkant witte kringen hebben. Dat is immers de plek waar het meeste water van buitenaf tegen het huis aan komt. We hebben het over regen en bijvoorbeeld sneeuwval. Doordat het vocht naar binnen trekt zie je aan de buitenkant kalksporen en zoutafzetting zitten. Het vocht trekt door je muur heen, waardoor het aan de binnenkant zichtbaar wordt. Doordat het daar achter de wandbekleding gaat zitten komt dit eerst los waarna er een schimmel laag op de binnenmuur vormt.

Oorzaken van doorslaand vocht

Het water kan doorslaan om meerdere redenen:

  • Begroeiing aan de buitenkant. Klimop tegen een woning oogt heel landelijk. Het is echter wel de meest voorkomende vorm van doorslaand vocht. Doordat de klimop vocht in zich heeft trekt dit in de poriën van het huis. Er is een bron van vocht naar de spouw ontstaan.
  • Oude muren. Oude muren zijn een soort spons voor hemelwater. Doordat de bakstenen poreus worden kan er vocht in de muren trekken. Dat vocht zal zich via de isolatie in de muur verplaatsen naar de binnenmuur.
  • Verkeerde afwerking. Is een muur aan de buitenkant dampdicht afgewerkt met bijvoorbeeld een speciale verflaag zonder dat het vocht uit de muren was verdampt, dan kan het vocht uit de buitenmuur doorslaan naar de binnenmuur.

Gevolgen

De gevolgen van doorslaand vocht zijn uiterst schadelijk voor de gezondheid en milieuonvriendelijk. We hebben er een paar op een rij gezet:

  • Klam binnenklimaat. Vocht wat door de muren slaat zal voor een klam binnenklimaat zorgen. Een dergelijk binnenklimaat zal ervoor zorgen dat u enorm veel moet stoken om het binnenshuis behaaglijk warm te krijgen. Vocht zorgt voor kou.
  • Bacteriën. Vocht op de muren in de vorm van schimmel is een voedingsbron voor bacteriën. U zal dan ook bemerken dat u gevoeliger bent voor infecties wanneer u last heeft van vocht in je huis.
  • Schadelijk voor uw interieur. Zaken als behang en pleisterwerk, maar ook meubels die in contact komen met de muren en vloer zullen beschadigd raken door het optrekkend vocht.

Mogelijke manieren om doorslaand vocht te behandelen

Het is noodzakelijk om doorslaand vocht te behandelen. Het vocht in de muren kan gelukkig op meerdere manieren worden verwijderd. Er kan gekozen worden voor een oplossing aan de binnenkant maar ook aan de buitenkant.

  • Impregneren. De muur impregneren doet u wanneer er sprake is van een poreuze muur die als een spons werkt.
  • Binnenmuur isoleren. Door het isoleren van de binnenmuur voorkomt u dat het doorslaand vocht van buitenaf uw huis kan binnenkomen.
  • Buitenmuur isoleren. Het isoleren van de buitenmuur voorkomt dat vocht van buitenaf uw huis kan binnenkomen.

Muren impregneren

Muren impregneren is een methode waarbij er een beschermende laag op de buitenmuur van het huis wordt aangebracht. Deze laag houdt het vocht buiten en zorgt er dan ook voor dat het vocht, eenmaal verdampt, niet meer opnieuw in uw muur komt. Denk er bij het impregneren van muren wel aan dat het aanwezige doorgeslagen vocht in de muren daarmee niet gelijk is vertrokken. U zal dus vochtvreters in uw huis moeten neerzetten die het aanwezige vocht uit de binnen- en buitenmuur trekken. Dat voorkomt dat het vocht zich alsnog in uw huis vastzet.

Binnenmuur isoleren

Het aanbrengen van een isolerende laag tegen je binnenmuur voorkomt dat doorslaand vocht uw huis verder binnendringt. Het pakt de oorzaak niet aan, maar u heeft er ook geen uitgebreide verbouwing voor nodig. Het meeste isolatiemateriaal wat u tegen de binnenmuur kan aanbrengen laat zich decoratief afwerken met gipsplaat. Het is een oplossing die zichzelf terugverdient doordat u minder hoeft te stoken.

Buitenmuur isoleren

Wanneer u de buitenmuur gaat isoleren brengt u een extra laag aan die voorkomt dat het vocht van buitenaf uw huis kan binnendringen. Zorg ervoor dat deze vochtwerende laag niet rechtstreeks in contact staat met uw buitenmuur. Dat kan een vorm van bekleding zijn maar ook een extra stenen muur. Kies ook een laag die dampdoorlatend is zodat u het aanwezige vocht in de muur niet helemaal insluit. In dat laatste geval zal namelijk het aanwezige isolatiemateriaal gaan beschimmelen.