Advies voor het verbouwen van je woning

Met architecten en aannemers moet u op voorhand duidelijke afspraken maken over de nodige bouwwerken (planning en opvolging van de werken, verwachte datum van oplevering, raming van de kosten, toegang tot en veiligheid op de bouwwerf, aansprakelijkheid). Je bestaande woning of jouw nieuwe huis verbouwen? Als jij je huis graag wilt opknappen, is er niet altijd een complete verbouwing nodig. Met een nulmeting legt de aannemer de bouwkundige conditie van het huis van de buren vóór de verbouwing vast. Als je een vergunning van de gemeente hebt ontvangen, kunnen je buren gedurende zes weken bezwaar maken. Krijg je tijdens of na de verbouwing een juridisch conflict met de aannemer, dan kunnen de kosten aardig oplopen. Als u een nieuwe woning bouwt of een bestaande woning grondig verbouwt met vergunning, dan wordt het kadastraal inkomen van de woning (her)berekend.

Je huis verbouwen

In het voorbereidend proces ga je kijken wat je precies wilt verbouwen, met welke aannemer hiervoor wil samenwerken en of je de kosten die nodig zijn voor de verbouwing van je huis achter hand hebt of dat je dat moet lenen. Wanneer je inzichtelijkheid wat je wilt gaan verbouwen, en de juiste prioriteiten hebt gesteld tegen kijken of dit financieel allemaal wel mogelijk is. Om een goed beeld te krijgen van alle kosten kan je her en der een offerteaanvragen en zelf oriënteren en uitzoekwerk verrichten op internet. Op het moment dat je alle kosten bij elkaar opgeteld kan je kijken of dit in één keer of beter per stap te realiseren is. Op het moment dat je spaargeld niet toereikend is kun je kijken naar de mogelijkheden om een financiering voor je huis verbouwen af te sluiten.

Meer bouwadvies voor het renoveren van jouw woning vind je op Bouwadviseur.be.

De gemiddelde kosten voor de verbouwing van je huis

Bekijk eerste de gemiddelde verbouwingskosten per ruimte in het huis, inclusief sloopwerk en afvoeren afval. De kosten voor een verbouwing lopen flink uiteen, laat je bijvoorbeeld je toilet verbouwen voor € 2.000 of de begane grond voor € 50.000. Een gemiddelde verbouwing van een huis kost ongeveer tussen de €30.000,- en € 60.000,-. Nu je een beter beeld hebt van de gemiddelde kosten van een verbouwing, kun je bepalen of de indicatieprijs overeenkomt met het budget en je wensen. Voordat je jouw huis laat verbouwen is het verstandig om advies in te winnen bij een specialist in verbouwingen. Een combinatie van radiatoren en vloerverwarming laat de kosten bijvoorbeeld ook stijgen. De kosten voor de verbouwing van je huis zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zorg bijvoorbeeld dat de ruimte vrij is van spullen en ruim achteraf zelf de rommel op. De specialist werkt dan effectiever en sneller, zo bespaar je op de arbeidskosten. Informeer goed naar het uurtarief, de prijs voor de materialen, hulpmiddelen en voorrijkosten. Dit is de prijs die het aannemersbedrijf baseert op geschatte kosten. Zodra je hebt besloten te gaan verbouwen, komen er verschillende keuzes op je pad die invloed hebben op de totale kosten van je verbouwing. Een aannemer heeft 3 manieren om prijzen te berekenen: vaste prijs, richtprijs of een prijs van gemiddeld € 30 – € 45 per uur.

Wat kost het verbouwen van je woning?

Net omwille van deze reden is het werkelijk onbegonnen werk om aan te geven hoeveel de gemiddelde kostprijs is voor een verbouwing. Toch zijn veel mensen op zoek naar een goed beeld van wat nu daadwerkelijk de kosten zijn die zijn verbonden aan het uitvoeren van verbouwingen. Kleine verbouwingen komen gemiddeld uit op € 20.000, terwijl je bij grote verbouwingen moet denken aan € 95.000,-.

 

Soort klus Laag Hoog
Badkamer € 7.000,- € 17.000,-
Toilet € 1.500,- € 3.000,-
100m2 stucen € 1.500,- € 2.500,-
Keuken € 5.000,- € 15.000,-
100m2 schilderen € 700,- € 1.800,-
2 muren slopen € 1.500,- € 2.000,-
Uitbouw € 18.000,- € 35.000,-
Elektra € 8.000,- € 15.000,-
Cv installatie € 4.000,- € 11.000,-
Totaal € 45.200,- € 95.000,-

Badkamerrenovatie

Uiteraard afhankelijk van hetgeen dat je wilt renoveren moet je rekening houden met een totaalbedrag van gemiddeld € 3.500 – € 5.000 voor een gemiddelde badkamer van 9 m2. In dit geval kun je kiezen voor badkamer sanitair met een gemiddelde kwaliteit en beschik je over een bad. In deze geschetste situatie moet je rekening houden met totale kosten van gemiddeld € 5.000 – € 7.500 voor een gemiddelde badkamer van 9 m2. Dit bedrag is inclusief montage, materiaal en btw. Hierbij worden de waterleidingen vervangen en eventueel omgelegd, er wordt een vloer van hoge kwaliteit geplaatst en er is budget voor goed sanitair voor een mooie prijs, zoals een inloopdouche of een ligbad.

Keukenrenovatie

Laat de kosten van de renovatie berekenen door vakmannen in uw eigen regio. Meer inzicht in de kosten van een keukenrenovatie nodig? Kiest u voor een totale keukenrenovatie dan lopen de prijzen op tot gemiddeld €5.500,- inclusief montage. Het materiaal van de keukendeurtjes en -kastjes heeft een grote invloed op de totaalprijs. Het goede nieuws is dat u met uw keuzes zelf een grote invloed hebt op de kosten. Wilt u een gemiddelde keuken opknappen dan liggen de kosten eerder tussen de €900,- tot €2.000,-, afhankelijk van het gekozen materiaal.

CV-ketel installatie

Of je nu je oude ketel vervangt door een nieuwe, kiest voor een hybride combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp óf helemaal van het gas af gaat. Toch is het aanschaffen van een nieuwe verwarmingsketel een geschikt moment om na te denken over een slimme thermostaat Slim, want uw nieuwe hr-ketel werkt dan nóg zuiniger. Een nieuwe thermostaat is meestal niet inbegrepen bij de aanschaf van een cv-ketel.

Elektriciteitswerken

Een elektricien voert veel verschillende werkzaamheden uit: het keuren van elektrische installaties, elektriciteit aanleggen en het aansluiten van (tuin)verlichting of nieuwe stopcontacten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuwe elektrische installatie, het vernieuwen of uitbreiden van de elektriciteitsinstallatie in een bestaande woning of kleinere klussen zoals het plaatsen van verlichting. Het aansluiten van een stopcontact, een lamp ophangen: er zijn heel veel kleine elektriciteitswerken in en rond het huis waarvoor de hulp van elektriciens goed van pas komt. Bij nieuwbouw of verbouwing is het belangrijk om vooraf een elektriciteits- en verlichtingsplan op te stellen om de elektriciteitswerken tijdens de werkzaamheden vlot te laten verlopen, onnodig dubbel werk te vermijden én om uw budget onder controle te houden.

Uitbouw

Natuurlijk is een een woning uit laten bouwen niet goedkoop, maar in onze ogen hoeft een uitbouw bouwen aan uw huis ook niet duur te wezen. Door een extra verdieping op de uitbouw te laten plaatsen zal u veel meer woonruimte worden gecreëerd dan alleen bij het bijbouwen op de begaande grond. Het laten uitbouwen van een ruimte is dus prijzig, maar het is altijd nog goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe grotere woning.

Schilderwerken

Laat je schilderwerk onderhouden, dan blijft dat verschil bestaan. Een schilder maakt van een mooi huis echt een veel mooier huis door een goede verflaag aan te brengen. Schakel dan een schilder in voor schilderwerk zodat je niet een jaar lang aan het afwachten bent tot je een keer tijd hebt. Al doende leer je. Met iedere verflaag die je aanbrengt word jij handiger met het schilderwerk en wordt het resultaat beter. Zorg er wel voor dat je eerst oefent met binnen schilderwerk of buiten schilderwerk dat niet zo belangrijk is. Pak bijvoorbeeld een oud kistje of een plint aan. Eigenlijk alleen in dat geval hoef je geen schilder in te schakelen voor het schilderwerk.

Vochtbestrijding

Helaas komt het nog wel eens voor dat we nu ook moeten zitten in een natte woning door een lekkage of zijn de muren vochtig doordat de buitenmuur niet meer goed is of niet meer de juiste bescherming biedt tegen het vocht van buiten. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen in huis en elk probleem vereist een andere methode van vochtbestrijding. De meest voorkomende vochtproblemen in de muren van je woning zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht.

Ramen en deuren

Je maakt ramen of deuren simpelweg schoon met een spons, water en een beetje detergent. Van buitenaf geven ramen en deuren karakter aan uw gevel, terwijl ze van binnen zorgen voor de gewenste lichtinval en esthetiek.

Bouwadvies

Bouwen is niet uw dagelijkse bezigheid. Toch kost het vaak veel tijd en geld. Dit komt omdat bij het bouwen meerdere partijen betrokken zijn. Een goede samenwerking tussen deze partijen is noodzakelijk. Daarbij staat veiligheid van de woning. Bij een verbouwing komt veel kijken. Dat vraagt om een zorgvuldige voorbereiding en aanpak.

Een aannemer inschakelen

Tip 1. Goed gevoel

Een aannemer gevonden die beschikt over de juiste papieren en vele goede referenties heeft, maar heb je er geen goed gevoel bij? Dan kan je beter op zoek gaan naar een andere aannemers. Bij het inschakelen van een aannemer is het belangrijk om er een goed gevoel bij te hebben.

Tip 2. Garanties

Heb je de juiste aannemer gevonden? Dan is het belangrijk om te werken met garanties. Zo is een garantiestelling tegen faillissement aangeraden en ook een CAR-verzekering afsluiten is verstandig. De garantiestelling tegen faillissement zorgt ervoor dat de bouw in ieder geval wordt afgerond bij faillissement. Een CAR-verzekering zorgt ervoor dat het bouwwerk is verzekerd tegen brand, schade aan eigendommen van de opdrachtgever, aansprakelijkheid naar derden en de te gebruiken bouwmaterialen.

Tip 3. Duidelijke afspraken

Vaak is het verstandig om niet alles uit te besteden aan een aannemer. Dit zorgt ervoor dat je veel geld bespaard. Een aannemer kan alles voor je uit handen nemen, maar dit kost natuurlijk ook een stuk meer. Het kopen van materialen kan je natuurlijk gewoon zelf op advies van de aannemer. Als je niet alles wilt uitbesteden is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken met de aannemer.