Energieopwekkend glas

energieopwekkend glas

Tijdens de studie van Willem Westeloo en Ferdinand Grapperhaus in Amsterdam, kwamen ze op het idee voor een vensterglas dat zonne-energie opneemt en er elektriciteit van maakt. Dit doet het glas door een onzichtbare coating in het dubbelglas dat de energie van het zonlicht absorbeert. Het glas stuurt vervolgens het licht naar zonnecellen die in het kozijn zitten. Op deze manier wordt er per vierkante meter 20 watt elektriciteit opgeroepen. Als u voor donker glas kiest, kunt u zelfs 45 watt ophalen. Eigenlijk werkt energie opwekkend glas bijna het zelfde als de glow-in-the-darkstickers op de muren en plafonds van kamers van kleine kinderen. Okaza duikt in dit artikel verder in op de materie rondom energieopwekkend glas.

Geschikt

Dit glas is uitermate geschikt voor flats, kantoorpanden en appartementencomplexen. Deze woningen hebben vaak geen eigen dak, tenzij u op de bovenste verdieping slaapt. Toch zijn er veel mensen die graag hun eigen zonne-energie willen opwekken. Energie opwekkend glas is hiervoor de oplossing, aangezien appartementen vaak zoveel mogelijk glas per vierkante meter willen.

Toepassingen

Energie opwekkend glas wordt momenteel vooral toegepast als efficiëntieoplossing voor bouwglas. De eerste glasproducten zijn bijvoorbeeld bouwglas toepassingen met effectieve daglicht en weerkaatsingvermindering voorzieningen. Daarnaast werken de bedrijven NSG Groep en pv-technologiespecialist Solaria samen voor de beste en hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid van aanvullende producten. De bedrijven streven naar een energieneutrale aanpak en willen graag dat gebouwen zelf hun energie kunnen opwekken.

Werking

De PowerWindows zijn transparante ramen die licht om kan zetten in elektriciteit. Normaal glas reflecteert gemiddeld 30% van het totale zonlicht, energie opwekkend glas niet. Dit glas absorbeert het zonlicht en zet dit om in onzichtbaar licht. Vervolgens wordt het onzichtbare licht naar de zijkant van het glas begeleid, waar de zonnecelstrips in het kozijn het licht omzetten in elektriciteit. Bij gerenoveerde gebouwen kan de totale opgewekte energie oplopen tot 50% van de totale energiebehoefte, maar bij nieuwbouw kan het zelfs oplopen tot 100% van de totale energiebehoefte. De oplossing dus voor een energieneutrale omgeving.

Green Challenge

Het bedrijf van Willem Kesteloo, Pyhsee, heeft woensdag 14 september 2016 een geldbedrag van €500.000, – euro gewonnen van de Postcode Loterij in de duurzaamheids wedstrijd Green Challenge. Dit bedrag wordt gebruikt om het bedrijf en de producten te verbeteren. De tweede plaats in deze wedstrijd ging naar Zhengliang Wu van het Duitse GreenCity Solutions. Zhengliang won €200.000 euro voor zijn installatie met een luchtzuiverend mos dat vervuiling omzet in biomassa. De overige deelnemers wonnen €1000,- Deze editie van Green Challenge werd voor de 10e keer gehouden. In totaal waren er 292 inzendingen vanuit de hele wereld!

Andere mogelijkheden om te besparen

Op dit moment is energieopwekkend glas nog niet voor handen, maar dit is zeker een trend die iedere erkende glashandel op de voet volgt. Indien u een glaszetter inschakelt voor het vervangen van glas dan is het verstandig om aan het milieu te denken. Gezien de energieopwekkende variant nog niet beschikbaar is kijken wij graag naar hedendaagse energiezuinige oplossingen. Vervang uw glas bewust en kies voor HR++ of HR+++ glas. Door de uitstekende isolerende eigenschappen bespaart u direct op uw stookkosten. Kiest u voor HR++ dubbelglas? Dan bespaart u gemiddeld 20 – 25 m3 gas per m2. Uw voordeel loopt op tot 23 euro per vierkante meter glas per jaar. Bij HR+++ glas loopt dit bedrag op tot 30 euro per vierkante meter per jaar. Tel uit uw winst! Bent u geinteresseerd in de mogelijkheden? Glaszetter Lunzen.nl is landelijk operatief en levert HR++ glas direct uit voorraad.