Onveilige situaties door beunhazen in de bouw

veilig cv-ketel installeren

Door het terugtrekken van de overheid hebben gebouweigenaren en onderhoudsbedrijven steeds meer verantwoordelijkheden gekregen op het gebied van verplichte inspecties en keuringen. Hierdoor loopt de veiligheid van gebouwen in gevaar. Volgens brancheorganisaties FME, Bouwend Nederland en Uneto-VNI ontbreekt zowel bij de overheid als bij de markt het overzicht van de tientallen verplichte keuringen in gebouwen.

Handhaving

Het naleven en handhaven van de verplichte keuringen wordt zonder overzicht erg lastig. Daardoor is er een mogelijke ruimte ontstaan voor partijen die zich liever niet aan de verplichtingen van de wet willen houden. De inspecties worden niet gelijktijdig uitgevoerd en controles vallen daardoor regelmatig zoek of in de ergste gevallen verloren. Dit komt met name doordat er geen onderlinge regeling meer is tussen de verschillende overheidsdiensten. Daarom dringen de organisaties FME, Bouwend Nederland en Uneto-VNI bij minister Blok aan op de komst van een centrale gebouwendatabase. Op deze manier kunnen alle wettelijke controles, keuringen en inspecties worden bijgehouden door de instanties.

Gevolgen

Doordat de controles slecht worden onderhouden of zelfs worden overgeslagen, kunnen er grote problemen ontstaan. Door heel Nederland zijn er bijvoorbeeld na schatting al meer dan 3000 spookliften, die officieel door de keuring zijn afgekeurd. Toch maken gebouweigenaren nog graag gebruik van hun liften. Ook gebeuren er maandelijks vele ongelukken met ammoniak in koelinstallaties en zijn er enkele elektrocuties bekend. Slecht aangelegde of onderhouden elektriciteitsnetwerken zijn vaak de oorzaak. Meestal komen ook deze twee ongelukken voor door slechte controles en onderhoud. De installatiebranche klaagt dan ook al langer over beunhazen, die het niet zo nauw nemen met de regels van het installeren van de cv-ketels en het bijbehorende onderhoud. De branche pleit hierdoor voor meer en strengere wetten om knoeiers af te weren. Jaarlijks vallen er vijf tot tien doden en raken er honderden mensen ziek door het slechte onderhoud en soms zelfs door koolmonoxidevergiftiging door de cv-ketels

Cv-ketel installeren

Een cv-ketel installeren kan iedereen doen. Er is geen echt diploma voor nodig en dit zorgt voor grote risico’s. Mensen die geen diploma hebben, vragen vaak ook minder voor hun werkzaamheden dan een gediplomeerd iemand, met alle gevolgen van dien. Door een gediplomeerde installateur te bellen, kunt u gemiddeld tussen de €1400,- tot €3400,- euro kwijt zijn. Dit is afhankelijk van de installateur en het soort en merk van de cv-ketel. In veel gevallen is dit duurder dan bij een ongediplomeerd iemand, maar het is wel vele malen veiliger. Een gediplomeerd installateur kan ook direct een volledige veiligheidsinspectie uitvoeren, om uw woning tegen koolmonoxide te beschermen. De installateur let onder andere op de volgende punten: Of er een goede rookgasafvoer is. Deze afvoer met net zo lang meegaan als uw cv-ketel. Het is dan ook aan te raden om deze met uw cv-ketel te laten vervangen. Ook let de installateur of er geen lekkage in uw gasleidingen zit en meet hij de koolmonoxide in het verblijf rondom de ketel. Deze inspectieronde kost gemiddeld €150,- euro extra, boven de andere werkzaamheden, maar ook dit is weer afhankelijk van het desbetreffende bedrijf

Prijzen cv-ketel

De prijs van een cv-ketel kan erg variëren, afhankelijk van het soort ketel dat u wenst. De goedkoopste variant is de Vr-ketel. Deze kost gemiddeld tussen de €900,- en de €1500,- euro. Een Hr-ketel kost gemiddeld tussen de €1000,- en de €2600,- euro. De HRe-ketel is echter het duurste. Gemiddeld kost deze €11000,- euro. Deze prijzen zijn inclusief btw en natuurlijk afhankelijk van het merk ketel en de installateur. De kosten van de montage zijn tussen de €500,- en de €900,- euro. U kunt proberen dit omlaag te halen door de installateur te helpen met zijn werkzaamheden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen rommel meer ligt op de plaats waar u de cv-ketel wilt hebben. Zo kan de installateur direct aan het werk. Ook de cv-ketel dragen is een goede aanrader. Op deze manier kan het zijn dat er slechts 1 installateur nodig is, in plaats van twee.

Een echte vakman inschakelen

Het is hierboven al erg vaak genoemd, maar kan nooit te vaak genoemd worden. Schakel ten alle tijden een vakman bij u in de buurt in en laat niet zomaar iemand bij uw cv-ketel in de buurt. Dit voor uw eigen veiligheid. Een vakman van Van Vliet verwarming staat voor u klaar op het gebied van cv-ketel installatie en onderhoud.