Hoe verwijder je schimmel in huis?

Schimmel in huis is een oorzaak van bijvoorbeeld vochtproblemen. Het is een lelijk gezicht en kan bovendien een negatief effect hebben op je gezondheid. Er zijn veel verschillende soorten schimmels die kunnen ontstaan in huis en het is altijd verstandig dit zo snel mogelijk te verhelpen. Hoe doe je dat?

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Voordat je leert hoe je schimmel kan verwijderen, is het verstandig om op de hoogte te zijn hoe schimmel kan ontstaan. Het is namelijk niet handig om alleen schimmel te verwijderen, maar niet de oorzaak aan te pakken.

Schimmel komt binnen via hele kleine schimmelsporen, door bijvoorbeeld openstaande deuren en ramen. Deze sporen kan je niet met het blote oog zien. Dit hecht zich vervolgens aan muren, het plafond en andere objecten in huis. De schimmel kan pas ontwikkelen als er een vochtprobleem is. Als je geen vochtproblemen hebt kan de schimmel zich dus ook niet ontwikkelen. Het is dus belangrijk om vocht uit huis te vermijden en vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen.

Hoe herken je schimmel?

In de beginfase van schimmel kan je het herkennen aan kleine zwarte vlekken. Dit hoeft niet altijd schimmel te zijn, maar we raden wel aan om dit in de gaten te houden. Deze vlekken groeien namelijk en verspreiden zich over de oppervlakte. Hoe meer de schimmel zich ontwikkeld, hoe zichtbaarder het wordt. Vaak zie je dit aan grote pikzwarte vlekken, dit komt het meest voor in hoeken en voegen.

Daarnaast kan je schimmel ook ruiken. Als je een muffe geur ruikt in huis is de kans groot dat je last hebt van schimmel. Kijk dan goed op de vloer, tapijten, muren, in kruipruimtes en het plafond.

Wat zijn de gevaren van schimmels?

Schimmel in huis is niet altijd gevaarlijk. In het geval van de zwarte schimmel, die ontstaat door vochtproblemen, is dit wel het geval. Deze soort schimmel kan namelijk gezondheidsklachten veroorzaken.

Deze schimmel brengt mycotoxinen voort. Dit zijn zeer giftige stoffen die extreme verkoudheid, zenuwpijn, ademhalingsklachten en andere medische problemen kan veroorzaken.

Welke methodes zijn er om schimmels te verwijderen?

Gelukkig zijn schimmels makkelijk te verwijderen. Dit zou je kunnen doen door de middelen die je al in huis hebt. Zo zou je ongeveer zes gram soda kunnen mengen met een liter heet water. Gebruik vervolgens een harde borstel met het middel om de schimmel te verwijderen. Bij hardnekkige schimmel zou je bleekmiddel kunnen gebruiken. Let wel op dat je dit tijdig moet weg spoelen.

Helaas is het hierbij niet opgelost. Vaak is de schimmel maar tijdelijk weg, maar kan het weer gauw ontstaan door de onderliggende vochtproblemen. We raden je dan ook aan om na het verwijderen van de schimmel een vochtspecialist in te schakelen. Die zal ervoor zorgen dat de schimmel niet meer terug kan keren. Via vochtbestrijdinggids.be vind je eenvoudig een vochtspecialist in je eigen regio.