Regelingen, premies en een verlaagd btw-tarief voor renovaties

Bent u van plan om uw huis te gaan renoveren? Dan is het handig om te weten dat dit een stuk voordeliger kan uitvallen wanneer dit om renovaties gaat die uw huis energiezuiniger maken. De overheid steunt mensen die energiezuinige renovaties uitvoeren. Lees in dit artikel wat de regelingen omtrent renoveren zijn.

Wilt u zekerheid wat voor uw renovaties mogelijk is en wilt u dit door een professional laten uitvoeren? Denk er eens over na om een boekhouder in te schakelen! Dit bespaart u tijd en scheelt een hoop stress. Een boekhouder weet alle ins- en outs van het aanvragen van regelingen en geeft advies op maat. Wellicht komt u voor meer regelingen in aanmerking! Kijkt u op de website boekhouders-gids.be voor een boekhouder in uw buurt.

Renovatiepremie

Als bewoner of verhuurder van een pand dat minstens 30 jaar oud is kan u een renovatiepremie bij de overheid aanvragen. De eis voor bewoners is dat zij eigenaar van de woning moeten zijn. Bij verhuurders is het zo dat de woning voor minstens 9 jaar verhuurd moet zijn aan een verhuurkantoor.
In een periode van tien jaar kunt u als persoon maximum 2 keer een renovatiepremie aanvragen. Heeft u in de voorbije 10 jaar voor uw huidige woning of een vorige woning al een renovatiepremie ontvangen? Dan kunt u pas 10 jaar na aanvraag opnieuw een renovatiepremie aanvragen.
Afhankelijk van uw inkomensgrens kunt u een premie ontvangen van 20% of 30% van de goedgekeurde facturen. Belangrijk om de premie te kunnen ontvangen is dat u namelijk uw facturen bewaard.

De werkzaamheden die onder de premie kunnen vallen zijn opgedeeld in 4 categorieën:
– Ruwbouw (Bijvoorbeeld het funderen van muren);
– Dakwerken (Bijvoorbeeld het aanbrengen van dakgoten);
– Buitenschrijnwerk (Bijvoorbeeld het vervangen van buitendeuren);
– Technische installaties (Als voorbeeld: plaatsen van een verwarmingsketel).

Voor elke categorie geldt dat u een minimum van €2.500 euro (exclusief btw) aan facturen moet kunnen voorleggen. Alleen voor de technische installaties is een maxima bepaald, dit is afhankelijk van het soort installatie. Voor een centrale verwarming kan dit nog steeds oplopen tot €7.500 euro.
Meer informatie over de renovatiepremie kunt u vinden op vlaanderen.be. 

Totaalrenovatiebonus

Wanneer u binnen een termijn van 5 jaar in totaal 3 of meer energiebesparende renovaties aanpakt kunt u beroep doen op de totaalrenovatiebonus. Deze renovaties dienen ieder te voldoen aan de voorwaarden voor het krijgen van een aparte premie. Het toekennen van de Totaalrenovatiebonus loopt via netbeheerder Fluvius. Deze bonus wordt door Fluvius automatisch uitbetaald mits de premie bij Fluvius is aangevraagd.

Fluvius houdt van elke woning een elektronisch dossier bij. Dit elektrische dossier heet de BENO-pass. Belangrijk om te weten is dat de BENO-pass gekoppeld is aan de wooneenheid en dus niet de eigenaar. Verhuist u wanneer u 2 renovaties heeft uitgevoerd dan raakt u deze kwijt. U moet bij een nieuwe woning opnieuw beginnen te sparen. Tenzij de vorige eigenaar ook renovaties, of verbouwingen, heeft uitgevoerd, aangezien renovaties altijd blijven staan voor een woning zelf. Kijkt u voor meer informatie over de BENO-pass op fluvius.be. 

Btw-tarief van 6% bij renoveren

Voor sommige renovaties aan uw woning kunt u aanspraak maken op het verlaagde btw-tarief van 6%. Hiervoor dient uw woning ouder dan 10 jaar te zijn, als privéwoning te dienen en wanneer de facturen rechtstreeks naar de eigenaar of huurder worden gestuurd. Om in aanmerking te komen voor het 6%-tarief moet de renovatie door een professional worden uitgevoerd. U kunt voor meer informatie over de 6% regeling terecht op financien.belgium.be.

Isolatiepremies

Voor het laten isoleren van uw dak of buitenmuren kunt u bij Fluvius een premie aanvragen.

Dakisolatie

Het laten isoleren van uw dak is een goede energiebesparende optie. Dit komt mede doordat een doorsnee gebouw de meeste warmte via het dak verliest. Het premiebedrag voor het laten isoleren van uw dak is op dit moment 4 euro per m². Dit bedrag kan verder oplopen door hiernaast ook te kiezen voor asbestverwijdering en een nachttarief toe te passen. Kijkt u voor meer informatie of u in aanmerking komt voor een premie op fluvius.nl.

Buitenmuren isoleren

Met het laten isoleren van uw buitenmuren kunt u ook op een premie rekenen van fluvius. Afhankelijk van de manier van isoleren die u kiest kan dit wel oplopen tot een premie van 45 euro per m²! Ook hiervoor geldt dat u met asbestverwijdering en/of het toepassen van het nachttarief een verhoging van het premiebedrag kan krijgen. Kijk voor meer informatie over de premies op fluvius.nl.

Tenslotte is het dus altijd belangrijk om uw facturen te bewaren van uw renovaties. Alleen met een factuur kunt u geld terug krijgen!