Keukenrenovatie: wat zijn de opties?

De keuken is misschien wel de meest gebruikte ruimte in huis. Het is daarom belangrijk dat deze voldoet aan jouw wensen. De keuken moet functioneel zijn en er ook nog eens goed uit zien. Ben je uitgekeken op je huidige keuken of is deze toe aan vervanging? In dit artikel lees je over verschillende opties die je hebt bij een keukenrenovatie. 

Totaalrenovatie of gedeeltelijke renovatie

Een keukenrenovatie kun je op twee manieren aanpakken. Zo kun je kiezen voor een volledige keukenrenovatie, maar soms maken een aantal kleinere renovatiewerken ook al een groot verschil. De keuze voor een keukenrenovatie of geheel nieuwe keuken kun je op een aantal zaken baseren. Denk bijvoorbeeld aan het budget. Heb je een beperkt bedrag te besteden? Dan is het realistischer om voor een keukenrenovatie te gaan. Op die manier laat je je keuken eruit zien als nieuw voor relatief weinig geld. Er zijn minder werkuren nodig en de mogelijkheden op gebied van afwerking nemen toe.

Ook tijd kan een bepalende factor zijn. Heb je weinig tijd omhanden, of kan je je keuken simpelweg niet te lang missen? Ook dan is het makkelijker een keuken op te knappen dan volledig te slopen en opnieuw op te bouwen. Met een keukenrenovatie zul je sneller weer gebruik kunnen maken van de nieuwe keuken.

Tot slot zijn gewenste indeling en de keuze om wel of niet te slopen belangrijk. Een complete keukenrenovatie stelt je in staat om de keuken helemaal opnieuw in te richten. Dit betekent echter wel dat er vaak sloopwerk aan te pas komt. Wil je dit liever  niet? Dan opteer je best voor een keukenrenovatie zonder breken. Op AJC Renovation vind je meer informatie over verschillende mogelijkheden bij een keukenrenovatie.  

Keukenrenovatie zonder breken

Een keukenrenovatie zonder sloop- en breekwerk heeft verschillende voordelen. De meest voor de hand liggende is misschien wel dat er vrijwel geen rommel of lawaai aan te pas komt. Er worden geen grote werken uitgevoerd en er hoeft weinig uit elkaar gehaald te worden. Dit betekent ook dat de renovatie vaak binnen een dag al uitgevoerd is.

Een keukenrenovatie zonder breken is een voordelige vorm van renoveren en het is relatief snel voor elkaar. De sloop- en breekwerken vergen normaalgezien de meeste arbeidsuren, en hiervan is bij deze vorm van renoveren geen sprake. Dit scheelt weer een aardig bedrag op de eindfactuur!

Wat de indeling van de keuken betreft heb je weinig vrijheid. Zonder breekwerk kunnen er geen leidingen worden verlegd en de huidige vorm van de keuken zal blijven bestaan. Toch zal het je verrassen hoeveel mogelijkheden tot renoveren er nog bestaan zonder breekwerk. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de keukendeurtjes, een nieuwe kraan of spoelbak of het ophangen van een spatwand. Zelfs het aanbrengen van een keukeneiland kan worden gerealiseerd zonder sloop- of breekwerk. Hiermee vergroot je de functionele werkruimte van de keuken aanzienlijk.

Kook- of keukeneiland

Een modern element dat steeds vaker terugkomt in nieuwe keukens is een kookeiland. Naast een handige plek om te koken, kan het ook zorgen voor extra gezellige zitruimte. Met een aantal mooie hoge stoelen of barkrukken is het een ideale plek om aan te ontbijten, dineren of borrelen.

Is er niet genoeg plaats voor een los kookeiland? Ook voor kleine ruimtes kan er vaak een oplossing worden gevonden om een kookeiland te integreren. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een korte zijde aan de muur te plaatsen. Zo heb je maar aan een kant loopruimte nodig en behoud je ook nog de mogelijkheid om leidingen en stopcontacten via de muur te laten lopen.

Het realiseren van een kookeiland brengt een aantal werkzaamheden met zich mee. Zo zullen er mogelijk leidingen voor gas, water en elektra aangelegd moeten worden. Meestal gaat dit gepaard met breekwerk, aangezien de leidingen door de muur en of vloer zullen moeten lopen. Wil je dit liever niet? Dan kun je altijd nog kiezen voor een keukeneiland in plaats van een kookeiland. Het gaat daarbij om een stukje extra werkruimte, zonder een kookplaat of spoelbak. Op deze manier vermijd je het aanleggen van leidingen en al het bijkomende sloop- en breekwerk.

Kleine keukenrenovatie 

Een kleine verandering in de keuken heeft vaak al een grote impact. Zeker wanneer de keuken nog in goede staat verkeert, maar het er niet erg modern uitziet of je er simpelweg op bent uitgekeken, zijn er genoeg opties. Denk maar eens aan het vervangen van de handgrepen. Een andere kleur, vorm of grootte kan de stijl rigoureus veranderen. Ook de kraan, het werkblad of het fornuis bepalen in grote mate de uitstraling van de keuken. 

Het vernieuwen van de keukenkastjes kun je op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je ze schilderen, met folie bekleden of helemaal vervangen. Een nieuwe kleur laat het vaak al heel anders lijken. Dit kun je ook toepassen op de vloer of de muur. Door een nieuw kleurtje op de muur of andere vloertegels te leggen, begeef je je gevoeld in een andere ruimte.    

Tot slot is de verlichting een belangrijk punt. Verlichting moet deels functioneel zijn, maar dient ook als sfeerbepaler. Zo kun je zorgen voor wat feller licht boven de werkplekken en het fornuis, en creëer je een fijne atmosfeer door middel van warmere lampen aan de muur of boven de kasten.