Waar u op moet letten bij een inbraakalarm

inbraakalarm

Uw huis is uw meest waardevolle bezit en dat wil u natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Waar dieven en inbrekers in het verleden vooral ’s winters hun slag sloegen wanneer de dagen kort zijn en de nachten lang, zijn ze tegenwoordig ook steeds vaker in de zomermaanden actief wanneer er veel mensen op vakantie zijn en dus minder ogen op straat.

Inbraakcijfers

Het aantal inbraken is de afgelopen tijd gelukkig wel behoorlijk gedaald. Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal woninginbraken gedaald met ongeveer 9% wat neerkomt op een totaal aantal inbraken van 65.000 per jaar. Dit zijn er echter nog altijd 7 per uur en ook wordt er in 1 op de 3 gemeenten vaker ingebroken dan een jaar daarvoor. Het totale aantal is dan wel afgenomen maar in gemeenten met veel mensen is het aantal inbraken juist toegenomen.

Inbraak voorkomen

Om een inbraak te voorkomen begint u natuurlijk bij het meest voor de hand liggende en dat zijn goede sloten op deuren en ramen. Een slotenmaker kan u adviseren over de opties en de type sloten die beschikbaar zijn en kunnen deze vaak snel leveren en monteren.

Daarbij zijn er een aantal factoren waarop u invloed kunt uitoefenen. Deze factoren kunnen we scharen onder de categorie logisch nadenken en gezond verstand. Zo is het altijd verstandig om waardevolle spullen buiten het zicht te bewaren, of u nu op vakantie gaat of alleen even de deur uit gaat voor een boodschap. Veel inbrekers zijn namelijk gelegenheidsdieven en slaan hun slag snel. En ook al komt een inbreker niet binnen, u zit nog steeds met inbraakschade die gerepareerd moet worden.

Laat een inbraakalarm installeren

Het laten monteren van een inbraakalarm is een goede manier om een potentiële inbreker nog eens te laten nadenken over hoe graag hij jou spullen wilt hebben. Een inbraakalarm heeft een afschrikwekkend effect en het is u aan te raden van dat effect gebruik te maken door stickers op ramen en deuren aan te brengen. Het gros van de gelegenheidsdieven zal bij het zien van zo’n sticker al gauw op zoek gaan naar een makkelijkere prooi. En komt een inbreker toch binnen dan zal het afgaan van het alarm ervoor zorgen dat hij zich snel weer uit de voeten maakt. Daarbij kan een alarmsysteem u een voordeeltje opleveren in termen van een premiekorting op uw inboedelverzekering. In sommige gevallen wordt een inbraakalarm verplicht gesteld door een verzekeraar.

Het is wel zo dat een inbraaksysteem niet alleen maar voordelen heeft. U zult het toch iedere keer in- en uit moeten schakelen wanneer u weggaat of thuis komt en een goed inbraakalarm kan een behoorlijk prijskaartje hebben.

Opties inbraakalarm

De markt voor alarmsystemen is behoorlijk groot en groeiende. Toch werken de meeste alarmsystemen op eenzelfde wijze. Bij het detecteren van een inbraak gaat het alarm direct af, meestal met geluid of licht. U kunt ervoor kiezen om het systeem te linken aan een camera zodat u meteen beeldmateriaal hebt bij een inbraakpoging. Deze beelden kunnen dan automatisch worden doorgestuurd naar uw smartphone of laptop, of zelfs naar de meldkamer het beveiligingsbedrijf. In dat laatste geval zal de meldkamer bij een alarm direct contact met u opnemen. Bij een echte inbraak wordt ook direct de politie ingeschakeld. Een ander voordeel van een alarmsysteem is dat dit vaak te koppelen is aan een brandalarm waarmee u uw huis nog beter beveiligd.

Prijzen van een alarmsysteem

Met een grote markt en veel aanbieders van alarmsystemen kunt u zich voorstellen dat de prijzen hiervoor ook behoorlijk uiteen lopen. De goedkoopste alarmsystemen kosten u ongeveer €150 maar dit kan bij hoger ontwikkelde systemen oplopen tot ruim €1000. Daarbij moet u ook nog een abonnement afsluiten bij een beveiligingsbedrijf en dat kost u ook nog ongeveer €100 tot €400 per jaar. En dan hebben we het nog niet gehad over eventuele bijkomende onderhoudskosten. De kosten voor een alarmsysteem zijn afhankelijk van de mogelijkheden van het systeem en de omvang ervan. U kunt zich voorstellen dat het beveiligen van een villa of boerderij een stuk duurder is dan de beveiliging van een appartement.

Certificeringen

Bij het kiezen voor een alarmsysteem met de optie van een meldkamer, dan kunt u het beste kiezen voor een gecertificeerde meldkamer. Dan weet u zeker dat uw systeem in beheer is bij een bedrijf dat voldoet aan de strengste kwaliteitscriteria op het gebied van betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en dienstverlening. Wilt u bovendien een premiekorting op uw verzekering dan hebt u bovendien een CCV-certificaat nodig dat u alleen krijgt bij een gecertificeerd bedrijf.

Direct contact met een specialist bij u uit de regio? Neem dan een kijkje op IEH.be, specialist in alarmsystemen, brandpreventie en inbraakbeveiliging. De firma komt graag bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek. IEH.be zorgt ervoor dat uw onderkomen veilig is.