Je badkamer renoveren: 7 tips

Het renoveren van een badkamer is een grote en dure klus. Een klus dus die wel wat onderzoek en denktijd nodig heeft. Hieronder 7 tips om over na te denken voordat je een badkamer gaat renoveren.

#1 Maak een goed plan

Maak van tevoren een goed plan voor jezelf. Kijk naar het budget dat je aan een nieuwe badkamer wil besteden en wat je allemaal wil veranderen. Een volledige badkamerrenovatie komt al snel uit op €7.500,-. Vergelijk prijzen van verschillende winkels om zo goedkoop mogelijk de badkamer van je dromen te kunnen realiseren!

In onderstaande tabel staan de gemiddelde prijzen van nieuw sanitair voor de badkamer.

Type sanitair Gemiddelde prijs
Thermostaatkraan €100,- tot €450,-
Toilet €750,-
Lavabo €600,-
Douchebak €400,- tot €450,-
Inloopdouche €1.000,- tot €1.400,-
Douchecabine €1.500,- tot €1.900,-
Ligbad Vanaf €1.300,-

Belangrijk ook is om te bepalen of je de renovatie zelf wil gaan doen of deze wil laten uitvoeren door een professional. Wil je toch graag de renovatie uit handen geven? Vind een badkamer installateur op geertvandorpe.be.

#2 Koop voordat je gaat slopen

Het is handig om eerst nieuwe materialen te kopen voordat je gaat slopen. Er is niets zo vervelend dan voor een lange tijd helemaal geen badkamer te hebben. Kijk natuurlijk ook naar de eventuele leveringstijd. Op deze manier kan je de periode dat je niet over een eigen badkamer beschikt zo kort mogelijk houden. Om toch te kunnen blijven douchen kan je een mobiele douche huren of misschien kan je zelfs wel bij de buren of familie terecht.

#3 Kies voor lichte kleuren

Of u nou kiest voor tegels of geverfde muren: lichte kleuren zijn voor een badkamer heel geschikt. Zeker wanneer je in het bezit bent van een kleine badkamer. Door het gebruik van lichte kleuren laat je de ruimte optisch groter lijken. Terwijl donkere kleuren het daglicht kunnen absorberen en de ruimte somber kunnen maken. Lichte kleuren brengen juist licht, verzachting en rust. Creëer van je badkamer je eigen oase van rust!

#4 Optisch bedrog door spiegels

Heb je een kleine badkamer? Met een mooie spiegel kan je de badkamer optisch een stuk groter laten lijken. Wist je dat er spiegels met een verwarmingselement bestaan? Op deze manier komt er geen condens op de spiegel doordat de spiegel dezelfde temperatuur heeft als de ruimte zelf.

#5 Vergeet de ventilatie niet

Goede ventilatie van je badkamer is cruciaal. Zonder voldoende ventilatie kunnen schimmels en muffe geurtjes ontstaan die slecht zijn voor je gezondheid. Een goed ventilatiesysteem in de badkamer kan tevens een mooie renovatiebonus van Fluvius opleveren. Hiervoor moeten nog 2 andere energiebesparende renovaties aan het huis worden uitgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plaatsing van een warmtepomp of het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Kijk op fluvius.nl voor meer informatie over de totaalrenovatiebonus.

#6 Denk aan de toekomst

Een nieuwe badkamer kan zo maar de volgende 20 jaar meegaan. Kijk dus ook verder in de toekomst wanneer je een badkamer gaat renoveren. Een douchebad is misschien over 20 jaar niet meer heel praktisch afhankelijk van je leeftijd. Of wat dacht je van een in hoogte verstelbaar toilet? Een perfecte uitkomst om voor kinderen eerste de toilet lager te kunnen zetten of voor ouderen juist weer hoger.

#7 Zoek een ervaren specialist

Zoek een specialist die naast het monteren van de badkamer ook advies kan geven over hoe je je badkamer het beste in kunt richten. Een specialist heeft veel ervaring met het renoveren van badkamers.