Subsidie voor energiebesparende maatregelen in Nederland

subsidie isolatie

In Nederland kunnen mensen die een huis bezitten en daar in wonen, vanuit de overheid een subsidie krijgen voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Uiteraard zitten hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet men minimaal twee soorten isolatie laten aanbrengen in de woning. Dit kan een vloer-, dak-, of gevelisolatie zijn. Een spouwmuurisolatie of de isolatie van ramen met HR-glas behoren ook tot de mogelijkheden.

Verschillende soorten isolatie

Bij het aanbrengen van extra isolatie kunt u in aanmerking komen voor de subsidie. Deze isolatie gaat verder dan bijvoorbeeld glaswol als dakisolatie of het plaatsen van een spouwmuur. Bij het isoleren van uw woning kunt u namelijk nog aanvullende subsidie krijgen voor andere isolerende maatregelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan driedubbel glas voor uw ramen. Omdat driedubbel glas behoorlijk zwaar is zijn daar vaak ook andere kozijnen voor nodig. Kunststof kozijnen zijn eigenlijk altijd geschikt voor dit type glas en ook deze helpen om uw woning beter te isoleren tegen tocht en vocht. Ook maatregelen voor warmteterugwinning kunnen voor subsidie in aanmerking komen.

Is mijn woning geschikt voor isolatie?

Iedere woning is geschikt om isolatie in aan te brengen. Sinds de jaren 70 worden nieuwe woningen standaard gebouwd met een spouwmuur wat al voor extra isolatie zorgt. Deze spouwmuur zorgt voor een lege ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur. Deze kunt u laten opvullen met isolatiemateriaal waardoor u aan een van de voorwaarden voor de subsidie voldoet. Wanneer u zich afvraagt welke verbeteringen u aan de woning kan aanbrengen is het wellicht verstandig om een adviesgesprek bij een gespecialiseerd bedrijf aan te vragen. Via Wavlo Isolatie komt u vrijblijvend in contact met een isolatiespecialist. Vraag via de bovenstaande link een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoogte van de subsidie

De subsidie voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen is ongeveer 20% van de totale kosten. Ook als u lid bent van de vereniging van eigenaren bij een appartementencomplex kunnen voor subsidie in aanmerking komen. Wanneer u de overige zaken als isolerende deuren, ramen en kozijnen ook aanpakt kunt u nog eens een aanvullende vergoeding van €4000,- in ontvangst nemen. Deze subsidie geldt wel alleen voor de Nederlandse huizenmarkt en kan vanaf 15 september 2016 worden aangevraagd. In Vlaanderen zijn weer andere subsidieregelingen van toepassing.

Campagne

Aansluitend op de start van de subsidieaanvragen gaat de Nederlandse overheid van start met een campagne gericht op huiseigenaren die nog niet zijn begonnen met het aanbrengen van extra isolatie in hun woning, maar hier wel interesse in hebben. Hierbij komt ook de subsidie zelf uitgebreid aan bod. Via de campagnesite kunnen geïnteresseerden een overzicht terugvinden met een stappenplan om energiebesparende maatregelen door te voeren.