Wat te doen bij een verstopping? Bel een loodgieter.

gootsteen

Een verstopping kan om tal van redenen optreden. Het is zaak om bij de ontdekking van een verstopping snel actie te ondernemen om te voorkomen dat er onnodig veel schade ontstaat. We zullen enkele tips geven om effectief te kunnen handelen bij het ontdekken van een verstopping.

Wanneer is er sprake van een verstopping?

Het spreekt voor zich dat er een verstopping aanwezig is wanneer het toilet of de wasbak niet meer doorloopt. U kunt echter ook al van een verstopping spreken wanneer de wasbak nog wel doorloopt, maar de afvoer beduidend slechter is dan voorheen. Het is belangrijk om dit in te zien, zodat er ook bij beginnende verstoppingen al opgetreden wordt. Het kan immers veel tijd, ergernis en geld schelen als een verstopping al in een vroeg stadium wordt verholpen.

Zelf aan de slag

Uiteraard kunt u proberen om zelf de verstopping te verhelpen. Een groot aantal verstoppingen is relatief eenvoudig te verhelpen. Soms is het al voldoende om met een eenvoudige huis, tuin en keuken ontstopper de verstopping op te lossen. Door het gebruik van de ontstopper wordt er druk opgebouwd in de afvoer, waarna de verstopping verder het riool in zal schieten, uit elkaar zal vallen en op een gewone manier de afvoer kan verlaten.

Helaas zal dit lang niet altijd voldoende zijn. Soms kunt u aan de slag gaan met een zogenaamde ontstoppingsveer die in de afvoer geduwd kan worden en die hopelijk de verstopping uit elkaar zal duwen. Helpt ook dat niet, dat kan er nog getracht worden met chemische of biologische ontstoppingsmiddelen de verstopping te lijf te gaan.

Schakel een loodgieter in

Wanneer u er zelf niet uit komt of simpelweg geen tijd of zin hebt om het vieze klusje te klaren, kunt u er voor kiezen om een loodgieter – bijvoorbeeld de Brugge specialist – in te schakelen. Vaak is een loodgieter hiervoor de aangewezen persoon. Een specialist heeft doorgaans een flinke dosis ervaring. Hiermee zal de loodgieter niet alleen snel in de gaten hebben waardoor een verstopping precies wordt veroorzaakt, maar de loodgieter kan ook al snel de verstopping verhelpen.

Uiteraard is het vaak goedkoper om een verstopping zelf te verhelpen, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd goed te lukken. Een verstopping kan weer snel terugkeren of wordt soms helemaal niet opgelost. Door tijdig een loodgieter in te schakelen kan veel ergernis en tijd bespaard worden en weet u zeker dat de verstopping op een juiste en deskundige wijze verholpen is. Dat is uiteraard ook weer wat waard.