Schat isolatie op waarde in

subsidie isolatie

Verschillende huishoudens in Nederland beschikken over een woning met een relatief lage isolatiewaarde. Wellicht u ook. Sommige van deze huishouden zijn niet altijd bewust van het feit dat ze aan een flinke energiebesparing kunnen doen bij de isolatie van hun huis. Anderen schatten juist de waarde van isolatie onjuist in. Een reden om dit te doen kan zijn dat de investering die gevraagd wordt om je woning te isoleren niet opweegt tegen de energiebesparing die het oplevert. Vaak blijkt dit een onjuiste inschatting.

Waarom isoleren?

Het isoleren van uw woning kan verstandig zijn om verschillende redenen. De meest bekende reden is waarschijnlijk de gunstige effecten voor het milieu dat het isoleren van uw woning heeft. Door uw woning meer energieneutraal te maken, stoot u minder uit en bespaart u het milieu een hoop negatieve effecten van een dergelijke uitstoot. Het isoleren van uw huis levert echter ook persoonlijke voordelen op. Door een woning goed te isoleren, worden uw stookkosten efficiënter ingezet. Een huis dat warme beter vasthoudt levert een lagere energierekening op.

Subsidie

Een ander aspect dat overschat kan worden bij de isolatie van een woning, is het feit dat de overheid dit stimuleert. Voor veel aspecten van isolering bestaan er verschillende subsidies die het isoleren van uw woning niet alleen eenvoudiger maakt, maar bovendien een stuk voordeliger. Met een relatief lage investering die ingegeven wordt door bijvoorbeeld een teruggaaf in kosten door de overheid, wordt het besparen op uw energierekening het u wel erg gemakkelijk gemaakt. Desondanks lijkt het erop dat veel huishoudens in Nederland niet goed genoeg op de hoogte zijn van de mogelijkheden en voordelen van isolatie. Subsidies kunnen soms wel oplopen tot 20% van de kosten voor isolatie.

Mogelijkheden van isolatie

Er zijn verschillende manieren waarop u enerzijds uw huis meer energieneutraal kunt maken en tegelijkertijd uw energierekening omlaag kunt brengen. De bekendste manieren betreffen uw dak, uw muren en uw ramen. Veruit de meeste warmte dat u thuis stookt gaat verloren via het dak. Daarnaast wordt vaak spouwmuurisolatie toegepast om verder warmteverlies door uw muren te voorkomen. Met behulp van hoogrendementsglas in uw ramen isoleren deze soms wel twee tot drie keer zo goed als dubbelglas. Door al deze aspecten van uw woning te isoleren en hierbij gebruik te maken van bestaande subsidies, kunt u relatief voordelig de warmtehuishouding in uw woning op peil brengen.

Een flinke besparing

De voordelen die het heeft voor je energierekening om je woning beter te laten isoleren lijkt bij te weinig huishoudens bekend te zijn, evenals de mogelijkheid om hier subsidie voor aan te vragen. Naar schatting schat zo’n 60 tot 70 procent van de huishoudens de opbrengst van isolatie lager in dan deze in werkelijkheid is. Meer weten over de mogelijkheden in uw situatie? Bezoek dan eens de website van Isolatie Bedrijf.be uit Brussel. Zij staan u graag bij.